DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Postadresse: Postboks 988, 2626 LILLEHAMMER
Besøksadresse: Kirkegata 76, 2626 Lillehammer
Telefon: 61 28 9000 • Nettsted: http://oppland.ksys.no
Verdens undergang og andre problemer - workshop i ...
Produksjonsliste
Program

Verdens undergang og andre problemer - workshop i tegneserieteater (Teaterkompaniet Smash)

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Tegneserieteater er en av de kuleste teaterformene som finnes, og kompaniet vil dele litt av hemmelighetene bak hvordan man spiller og jobber det fram! Gjennom denne workshopen får elevene lære nyttige verktøy som setter all teknologi, rekvisitter og scenografi i skyggen når det skal lages teater eller visninger på skolen, og samarbeid, konsentrasjon, kroppslig presisjon og koordinasjon settes på dagsordenen.

Elevene får først se en 20 minutters visning av en svært fysisk, actionfylt og filmatisk teaterstil som kalles tegneserieteater, basert på "Fabeldyr og hvor de er å finne" fra Harry Potter-universet. Deretter blir elevene delt i fem mindre grupper, og de får lære hvordan man jobber med å skape visuelle bilder og uttrykke seg kun ved hjelp av kroppene sine. Her får de også lære et par triks fra scenekamp. Gjennom samspill, lekenhet, konsentrasjon og presisjon lærer elevene hvordan man kan lage hva som helst, i en enkel form der man kun trenger seg selv, hverandre og sin egen fantasi.

Elevene får deretter vise hverandre hva de har jobbet fram i de ulike gruppene, og avslutningsvis vil de besøkende kunstnerne spille visningen igjen, slik at elevene denne gangen kan kjenne igjen det de selv har jobbet med, og se dette med et nytt, gjenkjennende blikk.

Lærerveiledning

Lærerne må være tilstede under hele opplegget. De er hjertlig velkomne til å delta, dersom de ønsker.

Læreplanmål

Relevante læreplanmål frå norsk og kroppsøving som kan koblast opp til tilbodet står skildra under.

Norsk etter 10. trinn:

Elevene skal kunne: "beskrive samspillet mellom estetiske virkemidler i sammensatte tekster, og reflektere over hvordan vi påvirkes av lyd, språk og bilder", Elevene skal kunne "samtale om form, innhold og formål i litteratur, teater og film og framføre tolkende opplesing og dramatisering"

Kroppsøving etter 10. trinn:

Elevene skal kunne "trene på og bruke ulike ferdigheiter i [ utvalde lagidrettar, individuelle idrettar og] alternative rørsleaktivitetar"

Kroppsøving vg1:

"gjere funksjonell bruk av ulike ferdigheiter i [utvalde lagidrettar, individuelle idrettar og] alternative rørsleaktivitetar" "eksperimentere med ulike danseformer og skape dansekomposisjonar"

Kroppsøving vg2:

"praktisere treningsmetodar for å forbetre ferdigheiter i individuelle idrettar, dans og alternative rørsleaktivitetar"

Kroppsøving vg3:

"vise kunnskapar og ulike ferdigheiter i idrett, dans og andre rørsleaktivitetar gjennom funksjonell deltaking i aktivitet, trening og spel", "vurdere eigen kompetanse og korleis ein kan utvikle seg vidare i idrett, dans eller andre rørsleaktivitetar"

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
 • Kunstnere/grupper: Teaterkompaniet Smash
 • Idé/opplegg: Beskrivelse av opplegget:
  1. Kompaniet spiller en tegneserieteatervisning basert på J.K Rowlings magiske univers.2. Deretter forklarer de hvilke virkemidler som brukes i formen og gir en smaksprøve på alle mulighetene som finnes ved hjelp av det samme materialet som er i visningen.3. Så viser de scenen fra visningen som elevene skal jobbe med på nytt.4. Skuespillerne lærer elevene noen grunntrinn i scenekamp, et par teknikker og sikkerhet.
  5. De fordeler elevene i fem grupper mellom seg for å lære bort scenen som nettopp ble vist. Scenen er kort, slik at det er mulig for alle å løse oppgaven i løpet av workshopen. De leker også noen teaterleker for å gjøre gruppa tryggere og deltar aktivt som skuespillere i prosessen sammen med elevene.
  6. Elevene får mulighet til å vise fram arbeidet sitt for resten.7. Kompaniet viser visningen en gang til om det er tid igjen, slik at elevene kan filme visningen og ta den med seg som fremtidig referanse.

Om kunstner / utøver / gruppe

Alle utøverne er utdannet fra skuespillerlinjen på teaterskolen i Nord-Trøndelag (HiNT / Nord universitet). Flere av dem har turnert i Den kulturelle skolesekken med lignende workshoper tidligere.


Medvirkende

 • Teaterkompaniet Smash
 • Svend Erichssen (Utøver), svend.erichsen@gmail.com, 48179230
 • Marie Hafnor (Utøver)
 • Patrick Børjesson (Utøver)
 • Andrea Jervell (Utøver)
 • Joachim Ness Thu (Utøver)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Verdens undergang
Foto: Teaterkompaniet Smash!
Scenekunst
Trinn: 8 - VG3
Relevante læreplanmål frå norsk og kroppsøving som kan koblast opp til tilbodet står skildra under.
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Marie Othilie Hundevadt, tlf. 40284305, marie.othilie.hundevadt@oppland.org
Jofrid Sørskog, jofrid.sorskog@oppland.org
Kontaktperson utøver
Programlengde
120 minutter
Maks publikumsantall
75
Arena / rom
Rom med plass til publikum og spilleareale på minst 5x5 meter. I tillegg til dette trengs også 5 åpne rom/ områder det er plass til at 1/5 av elevene kan bevege seg litt i (tømt for pulter etc.)
Er workshop
Ja
Workshop
Trenger ett visningsrom, samt 5 grupperom/områder hvor det er plass til å bevege seg.
Bærehjelp
nei
Oppriggingstid
10 min.
Nedriggingstid
5 min.
Litteratur
Visningen og workshopen baserer seg på J.K. Rowlings litteratur; "Harry Potter" og også på boka som er del av Galtwort-skolens univers, Harry Potters skole-fagbok "Fabeldyr og hvor de er å finne".
Arrangører
Arrangert av:
DKS Oppland, Oppland fylkeskommune
Medvirkende
 • Svend Erichssen (Utøver)
 • Marie Hafnor (Utøver)
 • Patrick Børjesson (Utøver)
 • Andrea Jervell (Utøver)
 • Joachim Ness Thu (Utøver)